sobota, 10 stycznia 2015

Tårta Mandel - szwedzki torcik migdałowy


Szwedzki torcik migdałowy to niewysokie, puszyste, migdałowe ciasto przełożone śmietankowym kremem, z wierzchu posypane chrupiącymi, podprażonymi migdałami. Torcik jest w 100 % bezglutenowy. Doskonały do czarnej kawy. To jedno z dwóch ulubionych, szwedzkich ciast mojego męża... :-)

Ciasto:

350 g mielonych migdałów (ze skórką)
200 g cukru
6 białek

Dna dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175°C z termoobiegiem.

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Delikatnie wmieszać mielone migdały. Masę podzielić na dwie równe części, przełożyć do foremek. Piec ok. 25-30 min.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, nożem obkroić brzegi, wyjąć z foremek, zdjąć pergamin.

Krem śmietankowy:

200 g śmietany kremówki 36%
100 g cukru
6 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g miękkiego masła

Do rondla wlać żółtka, śmietanę i cukier. Roztrzepać by składniki się połączyły. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, nie dopuścić do zagotowania. Wystudzić całkowicie. Masło ubić mikserem. Stopniowo, po łyżce dodawać zimną masę śmietanową.

Dekoracja:

100 g migdałów pokrojonych w słupki (bez skórki)

Migdały uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.
 
Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem. Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem.  Wierzch posypać zrumienionymi migdałami. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego! :-)





11 komentarzy:

  1. zapisany, do zrobienia! jest znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie i jeszcze bezglutenowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak smakowicie, że nie mogę już się doczekać kiedy taki upieczesz dla mnie.Ściskam, Ulka

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja!!! moje smaki :) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniami, chętnie wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. stanowczo za duzo masla do kremu -- zepsułam cały krem -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje są takie jak robią Szwedzi widocznie coś zrobiłaś nie tak.

      Usuń
  7. a to zdjęcie --to śadzę ze gotowy torcik z IKEI

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj zrobiłam tę tartę a dzisiaj zostały już tylko 3 małe kawałki. Po prostu przepyszna!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Drukuj