poniedziałek, 16 marca 2015

Sernik krówkowy


Kruchy spód, wyjątkowo delikatna, aksamitna masa serowa z dodatkiem pokruszonych słodkich cukierków krówek, całość spowita smakowitą krówkową polewą i posypana przyrumienionymi migdałami... Sernik krówkowy to gratka dla każdego kto tak jak ja lubi krówki :) i choć mogłoby się wydawać, że pewnie ciasto jest bardzo słodkie, zapewniam, że wcale takie nie jest. Słodycz krówek doskonale miesza się z masą serową dając doprawdy pyszny efekt smakowy. Polecam nie tylko wielbicielom krówek!

Składniki:

Spód:

175 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru 

Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. 
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków.
Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Masa serowa:

1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie
200 g śmietany 36% 
200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych)
100 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (bez cukru)
4 jajka

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Krówki pokroić na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i cukier. Stopniowo dodawać ser miksując na wolnych obrotach miksera. Wsypać mąkę, wymieszać.
Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Część masy serowej wlać do tortownicy, posypać równomiernie pokrojonymi krówkami, zalać resztą masy, posypać resztą cukierków. Delikatnie powciskać krówki tak by nie wystawały ponad masę serową. Wygładzić wierzch łyżką.

Piekarnik rozgrzać do 150°C bez termoobiegu. Piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

 Masa krówkowa:

200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych)
1 łyżka mleka

oraz:

25 g migdałów w słupkach

Migdały uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor.
Cukierki pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukierki rozpuszczą się całkowicie i powstanie jednolita, gładka masa. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę - masa zacznie gęstnieć. Nie wolno czekać zbyt długo bo masa zastygnie.

Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy.  Wierzch ciasta równomiernie polać ciepłą masą krówkową. Posypać uprażonymi migdałami.
Smacznego!




Wielkanocne Wypieki

5 komentarzy:

Drukuj