niedziela, 20 grudnia 2015

Piegusek


Piegusek na białkach zwany też ciastem "szklankowym" to szybkie, puszyste, bardzo proste i smaczne ciasto ze sporą ilością maku. Prawie wszystkie składniki ciasta można odmierzyć szklanką stąd jego potoczna nazwa. Z tego co pamiętam, piegus kiedyś często pojawiał się u mnie w domu, szczególnie wtedy gdy mamie zostawały zbędne białka. Zgodnie z tradycją w święta Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć potrawy z dodatkiem maku bo jest on gwarantem pomyślności i dostatku w nowym roku.  Jeśli zostaną Wam białka koniecznie zróbcie pieguska. Polecam nie tylko na święta :-)

Składniki:

200 g mąki pszennej
200 g suchego maku
200 g cukru
200 g masła 
200 - 250 g białek (7-8 sztuk)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 cytryna
masło do posmarowania foremki

Lukier:

100 - 150 g cukru pudru
sok z 1/2 pomarańczy lub dużej cytryny
kandyzowana skórka z cytryny i pomarańczy

Prostokątną, niedużą foremkę "keksówkę" o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki formy posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyć, wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z cytryny skórkę na tarce o małych oczkach.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodawać stopniowo mąkę krótko mieszając na najwolniejszych obrotach miksera. Wsypać mak i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać masę łyżką lub szpatułką. Stopniowo wlewać rozpuszczone przestudzone masło mieszając masę aż wszystkie składniki połączą się.

Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków.

Wykonanie lukru:

Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy lub cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru.

Smacznego! :-)



3 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie i smakowicie ;-) (wspaniałe zdjęcia!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyglada swiatecznie! Czy mozna zastapic bialka calymi jajkami? Jesli tak to ile nalezaloby ich dodac?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj