poniedziałek, 28 grudnia 2015

Słone ciastka z oscypkiem


Słone ciasteczka z oscypkiem czyli domowej roboty pogryzacze. Wspaniale smakują jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika. Gdy się je piecze, w domu pięknie pachnie oscypkiem jak w prawdziwej góralskiej chacie :-) Doskonałe do piwa i na wszelkie imprezy, można z nich zrobić również malutkie kanapeczki. Polecam!


Składniki:

Na więcej niż jedną dużą blachę ciasteczek:

200 g mąki pszennej
200 g śmietany 18 %
150 g drobno startego oscypka
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz do smaku

Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać drobno starty ser i wymieszać.
Dodać śmietanę i szybko wyrobić rękami dość mokre ciasto. Uformować z ciasta wałek, zawinąć go w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dużą blachę do wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, pokroić na plasterki, rozpłaszczać lekko każdy plaster dłonią by ciastko było cieńsze i układać je na przygotowanej blaszce. Piec około 20 minut do ładnego zarumienienia się ciasteczek. Wyjąć. Ciasteczka można jeść jeszcze ciepłe wtedy są najpyszniejsze.


Źródło przepisu: Agnieszka Kręglicka dla WO

__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
 
Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!)
 Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!)

Francuskie paluszki z pesto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj